„Zasmakuj z UR” - pod tym hasłem w ostatni weekend września na terenie kampusu Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przy ulicy Balickiej 253 odbyły się I Małopolskie Targi Żywności. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministra Pracy i Polityki Społecznej,  Marszałka województwa małopolskiego oraz Rektora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W targach wzięło udział 32 wystawców.
Swoje stoisko zaprezentowało także Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie wraz z Zagrodami Edukacyjnymi: „Pszczółki” z Niezwojowic k. Proszowic oraz „Maciejówka” z Ostrowa, woj. śląskie.

Specjaliści CDR udzielali informacji oraz porad w zakresie wsparcia dla rolnictwa w latach 2014-2020.  Zagroda „Pszczółki” w niezwykle barwny sposób przedstawiła programy edukacyjne: „Życie rodziny pszczelej”, „Darcie pierza” czy „Ekologiczny ogródek”.  Na stoisku można było zapoznać się z produktami gospodarstwa takimi, jak: miody, zioła, chleb na zakwasie czy owoce. Oprócz tego stoisko przykuwało uwagę licznymi obrazami powstałymi podczas  organizowanych w gospodarstwie plenerów malarskich.

Zagroda „Maciejówka” zaprezentowała swoje wielokrotnie już nagradzane programy edukacyjne „Chleb na zakwasie” oraz „Pierogi domowe z Maciejówki”, które poprzez liczne pomoce dydaktyczne oraz interesującą narrację właścicieli pokazują proces produkcji zbóż, siewu, zbioru i przetwarzania oraz proces uzyskania produktu końcowego – chleba oraz pierogów. Dodatkowo sporym zainteresowaniem, zwłaszcza dzieci, cieszyły się warsztaty tworzenia ozdób z bibuły oraz filcu.

Więcej informacji nt. Zagród Edukacyjnych, które zaprezentowały swoją ofertę na targach można znaleźć na stronie www.zagrodaedukacyjna,pl.

W inaugurującym wystąpieniu Rektor Sady podziękował szczególnie panu wicemarszałkowi Wojciechowi Kozakowi za pomoc i zaangażowanie w realizacji przedsięwzięcia, które swój początek miało podczas czerwcowego posiedzenia Konwentu UR. Symbolicznym otwarciem Targów było zasadzanie jodły przed zabytkowym Dworkiem w Mydlnikach.

Podczas targów można było spróbować wielu regionalnych potraw m.in. kiełbasy Lisieckiej, oscypków, bundzu czy wędzonych ryb z uniwersyteckiego stawu, natomiast na stoiskach UR rad  z zakresu sposobów zdrowego odżywiania udzielali naukowcy. Chętni mogli wykonać analizę składu masy ciała. Zwiedzającym towarzyszyły występy zespołu „Maszkowiacy” oraz pokazy Zumby natomiast ich zwieńczeniem okazał się koncert Zespołu Sygnalistów Myśliwskich HAGARD.

Przyznano także dwie nagrody -  pierwsza dla pana Michała Tymicha laureata konkursu na nazwę wina produkowanego przez UR (Uniwersyteckie grono) oraz Puchar Rektora UR w kategorii „Najsympatyczniejszy wystawca”.  W wyniku głosowania gości zwyciężyła Tłocznia Owoców „Pawłowski”.

Targi cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców Krakowa, szczególnie osiedli z pobliskich Bronowic oraz Mydlnik.

{gallery}2014/56{/gallery}