29-30 września odbyły się V Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”. W wydarzeniu wzięło udział kilkudziesięciu wystawców i producentów żywności z Małopolski. W ciągu 2 dni setki uczestników miało okazję nie tylko skosztować regionalnych specjałów, ale również wziąć udział w warsztatach, wykładach i konsultacjach prowadzonych przez ekspertów zajmujących się zdrową żywnością. Nowością były stoiska z kosmetykami naturalnymi i poradami pielęgnacyjnymi. Targi „zasmakuj z UR” jak co roku zaskoczyły bogatą ofertą kulturalną – w programie znalazły się koncerty lokalnych zespołów muzycznych i tanecznych, występy kabaretowe, warsztaty rękodzieła i pokazy kulinarne.

Stoisko Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie uświetniły atrakcje przygotowane przez gospodarstwo "Wiśniowy Sad" oraz Olejarnię Zagłoby. Licznie odwiedzający stoisko uczestnicy mieli okazję spróbować tradycyjnie wędzonej śliwki Suska Sechlońska (ChOG), której nazwa jest chroniona w Unii Europejskiej w systemie Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Olejarnia Zagłoby częstowała gości olejami tłoczonymi metodą tradycyjną. Można było skosztować bogatej gamy olejów: rydzowego, rzepakowego, słonecznikowego, lnianego, makowego i z pestek dyni. 

Patronat honoryw nad imprezą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska, Wojewoda Małopolski Piotr Ćwik, Marszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa oraz Prezydent Miasta Krakowa prof. dr hab. Jacek Majchrowski. 

Partnerzy wydarzenia: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Małopolska Izba Rolnicza. 

 {gallery}2018/146{/gallery}