LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

LGD „Razem dla Radomki” promuje produkty tradycyjne i regionalne

W dniu 14 lutego br. LGD „Razem dla Radomki” wspólnie z Urzędem Gminy w Zakrzewie zorganizowali seminarium: „Produkt tradycyjny i lokalny elementem rozwoju obszarów wiejskich”.

Seminarium odbyło się w Gminnym Centrum Informacji, Edukacji i Kultury, które prowadził prezes LGD  Cezary Nowek. Prezes powitał przybyłych gości z Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego, wójtów wchodzących w skład LGD, dyrektora MODR, przedstawicieli CDR, rolników i licznie przybyłych gości. Jako pierwszy głos zabrał wójt gminy Zakrzew Sławomir Białkowski prezentując efektywność gminy w korzystaniu ze środków unijnych. Prezes Nowek zaś zaprezentował projekty zrealizowane przez LGD na  terenie swojego działania. Najwięcej zrealizowano projektów z odnowy wsi. Nie zabrakło projektów z mikroprzedsiębiorstw i różnicowania dochodów rolniczych. Małe projekty dotyczyły kultywowania lokalnych tradycji i kultury, wydaniu miejscowych monografii jak również budowy społeczeństwa informacyjnego poprzez powszechne, otwarte i nielimitowane korzystanie z Internetu jako źródła informacji oraz promocja dziedzictwa kulturowego, historycznego i przyrodniczego obszaru LGD.

  

Zarejestrowane mazowieckie produkty regionalne i tradycyjne zaprezentował Krzysztof Zaniewski przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego. Spotkanie zostało zdominowane przez Wojciecha Pysiaka prezentującego wyroby ze swojej masarni pokazując całą wartość dodaną swojego produktu rozpoczynając od prowadzenia gospodarstwa, hodowlę trzody chlewnej poprzez całe przetwórstwo według receptur swoich dziadków. Gospodarstwo Pysiaków jest laureatem Agroligi, a żona pana Pysiaka czyniła honory starościny na dożynkach prezydenckich. Gospodarz żalił się tylko, że nie nadąża za popytem na swoje wyroby. Nic dziwnego zdobyta marka produktów z masarni Pysiaków jest znana szeroko. Gospodarstwo ma zarejestrowany jako produkt tradycyjny w Urzędzie Marszałkowskim salceson wizytowy.

  

Spotkanie było dobrą okazją do wręczenia drugiego certyfikatu rodzinie Pysiaków: szynce zdziechowskiej. Certyfikat z rąk przedstawiciela Urzędu Marszałkowskiego, wójta i prezesa LGD odebrał pan Pysiak z całą rodziną  Wyróżnieni podkreślali, że jest to przedsięwzięcie rodzinne, kultywowane od trzech pokoleń. Ponadto swoje wyborne produkty lokalne: chleb gryczany i chleb wiejski z żurawiną zaprezentowała piekarnia Wacyn. Naturalne soki mętne tłoczone w swoim gospodarstwie zaprezentowała Monika Bankiewicz, a wyśmienite pierogi oferowała właścicielka zajazdu „Bajka” w Wolanowie. Tak  zachęceni słuchacze ze smakiem ruszyli do degustacji przygotowanych smakołyków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdzisław Ginalski

CDR O/Radom

 

<--- Strona główna

Szukaj

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl