Drukuj

kowrDo dnia 27 stycznia 2020 r. trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałania 3.2. „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

W związku z trwającym naborem wniosków Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa planuje szkolenie z zakresu możliwości ubiegania się o przyznanie pomocy w ramach poddziałania 3.2. Zgłoszenie udziału w szkoleniu należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. wraz z podaniem danych kontaktowych (w tym adresu e-mail) do dnia 7 stycznia br. Termin i forma szkolenia jest uzależniona od liczby zgłoszeń.

Pomoc w ramach poddziałania 3.2. może zostać przyznana grupie producentów na działania informacyjne i promocyjne dotyczące produktów rolnych lub środków spożywczych wytwarzanych przez członków grupy w ramach unijnych systemów jakości:

oraz krajowych systemów jakości:

Pomoc na realizację operacji jest przyznawana w formie refundacji kosztów kwalifikowalnych niezbędnych do jej realizacji:

1) reklamy w mediach, w szczególności w telewizji, radiu lub prasie;

2) promocji w punktach sprzedaży;

3) przygotowania stoisk;

4) przygotowania materiałów reklamowych;

5) udziału w pokazach, wystawach lub targach;

6) organizacji szkoleń lub konferencji;

7) przygotowania lub administrowania stroną internetową;

8) najmu powierzchni reklamowej;

9) publikacji, broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń lub innych materiałów reklamowych;

10) wynagrodzenia dostawców towarów lub usług realizowanych przez podmioty niebędące członkami grupy producentów;

11) najmu środków trwałych albo amortyzacji zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej opłacalny lub najem jest niemożliwy;

12) poniesione poza siedzibą beneficjenta:

a) podróży samolotem,

b) podróży samochodem,

c) zakwaterowania

d) wyżywienia

13) wytworzenia bezpośrednio przez beneficjenta produktów rolnych lub środków spożywczych będących przedmiotem operacji, wykorzystanych do degustacji w ramach realizowanej operacji, z wyłączeniem kosztu marży;

14) tłumaczeń;

15) podatku od towarów i usług (VAT).

Wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi nie więcej niż 2 500 000 zł, a pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 70% tych kosztów, które wiążą się bezpośrednio z realizacją operacji, poniesionych od dnia, w którym została zawarta umowa o przyznaniu pomocy, do dnia zakończenia realizacji operacji określonego w tej umowie.

Termin składania wniosków: od 29 listopada 2019 r. do 27 stycznia 2020 r.

Miejsce składania wniosków: Centrala Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa, Kancelaria Ogólna, poziom 1, pokój 101, od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 – 16:00.

Więcej informacji: http://www.kowr.gov.pl