Drukuj

Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza wszystkich miłośników gotowania do udziału w konkursie  „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję”. Wystarczy stworzyć własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, przesłać przepis i zdjęcie.

 

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 17 maja 2020 r. na zasadach wskazanych w Regulaminie.

Regulamin oraz pozostałe szczegóły dotyczące konkursu dostępne są na stronie organizatora: folkodnowa.pl/.

 

„Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” – to konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. 

Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię. To także zachęta do korzystania z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacja przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.

 

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął konkurs patronatem honorowym.

 

źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/