Drukuj

Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.

Istotnymi założeniami Strategii F2F są:

Jak zauważono kryzys związany z koronawirusem podkreślił znaczenie solidnego i odpornego systemu żywnościowego, który funkcjonuje w każdych okolicznościach i jest w stanie zapewnić obywatelom dostęp do wystarczającej ilości żywności po przystępnych cenach. Uświadomił nam również, że istnieją wzajemne powiązania między naszym zdrowiem, ekosystemami, łańcuchami dostaw, wzorcami konsumpcji i innymi czynnikami.

W strategii określono konkretne cele dotyczące przekształcenia systemu żywnościowego Unii Europejskiej, w tym:

F2F proponuje również ambitne środki mające na celu zapewnienie obywatelom UE jak najłatwiejszego wyboru zdrowej żywności, w tym ulepszone oznakowanie w celu pełniejszego zaspokojenia potrzeb informacyjnych konsumentów w zakresie zdrowej, zrównoważonej żywności.

Poprzez inicjatywy zarówno regulacyjne, jak i pozaregulacyjne, strategia będzie dążyć do ukierunkowania przemysłu spożywczego na praktyki, które sprawiają, że zdrowy, zrównoważony wybór stanie się łatwy dla konsumentów. Dobrowolne zobowiązania będą wspierane poprzez unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych.

Aby zachęcić przemysł spożywczy do oferowania zdrowych i zrównoważonych produktów żywnościowych, Komisja Europejska zaproponuje między innymi obowiązkowe oznaczanie wartości odżywczej z przodu opakowania oraz uruchomi inicjatywy mające na celu stymulowanie zmiany składu produktów, w tym poprzez tworzenie profili składników odżywczych w celu ograniczenia promocji (poprzez oświadczenia żywieniowe lub zdrowotne) żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, cukrów i soli. Komisja rozważy możliwość zaproponowania rozszerzenia obowiązkowego oznaczania pochodzenia lub oznaczania pochodzenia na wybrane produkty.

W projekcie planu działań w ramach Strategii F2F określono w perspektywie zaledwie kilku lat szereg konkretnych działań do realizacji, wśród nich znalazły się między innymi:

Na stronie internetowej Komisji Europejskiej dostępna jest treść nowej Strategii "od pola do stołu" oraz projekt planu działań w ramach F2F.

 

źródło: https://ijhars.gov.pl/