Nowe narzędzie ułatwiające znakowanie datą środków spożywczych

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA we współpracy z Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób ECDC opracował narzędzie pt.: „‘Use by’ or ‘best before’? New tool to support food operators” dla przedsiębiorców sektora spożywczego, które ma ułatwić wybór sposobu znakowania dat na etykietach poszczególnych produktów spożywczych.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami przedsiębiorcy dysponują dwoma określeniami wskazującymi na trwałość produktu:

Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej prawidłowe znakowanie produktów spożywczych ma istotne znaczenie dla zapobiegania marnowaniu żywności. Komisja Europejska utrzymuje, że 10% z 88 mln ton marnowanej rocznie żywności na terenie UE ma związek ze znakowaniem datą produktów żywnościowych.

Narzędzie „‘Use by’ or ‘best before’? New tool to support food operators” ma strukturę schematu/drzewa decyzyjnego, obejmującego serię pytań, które mają sobie postawić przedsiębiorcy w celu dokonania wyboru pomiędzy zastosowaniem na etykiecie określenia „należy spożyć do….” czy „najlepiej spożyć przed…” w przypadku danej kategorii żywności. Pytania dotyczą m.in. faktu czy wymogi dotyczące znakowania datą są aktualnie prawnie uregulowane dla danej kategorii żywności, czy produkt jest poddawany jakiejś obróbce w celu wyeliminowania zagrożenia, czy jest ponownie przetwarzany przed procesem pakowania, jaka jest charakterystyka produktu i warunki jego przechowywania itp.
Eksperci EFSA dokonali również przeglądu czynników, które powinny być brane pod uwagę przez przedsiębiorców w procesie wyznaczania okresu trwałości, tj. określonego czasu, podczas którego żywność jest bezpieczna  i/lub jej jakość umożliwia konsumpcję w przypadku gdy opakowanie jest nienaruszone i jest przechowywana zgodnie z instrukcją.


EFSA opracowała opinię naukową w powyższym zakresie pt.: „Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking)”.

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/ijhars/