Przetwory dla bohaterów pandemii
- Drukuj
- 14 Kwi
Łącząc siły w walce z koronawirusem plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych przekazują swoje produkty potrzebującym wparcia pracownikom ochrony zdrowia. Zebrali już wspólnie 4500 sztuk przetworów o łącznej wadze 2.400 kg w tym soki, konfitury i dżemy z owoców sezonowych: aronii, borówki, jagody kamczackiej, porzeczki, malin, agrestu i mini-kiwi. Akcja trwa do 18 kwietnia 2020.
Połowa zebranych produktów zostanie wysłana do Włoch, ich adresatem będą szpitale w jednym z najbardziej doświadczonych pandemią miast Lombardii. Druga połowa darów zostanie dostarczona na Mazowsze, gdzie dystrybułowana będzie do warszawskich szpitali. Koordynacją akcji prowadzi Wolontariat Studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wśród darczyńców i inicjatorów akcji wymienić można firmę Korab Garden, która przekazała ekologiczne soki z aronii – Nie możemy być obojętni. W tym trudnym okresie ta inicjatywa mobilizuje i łączy - mówi Piotr Nowak, plantator i przetwórca aronii. Dzięki współpracy wolontariuszy i plantatorów możliwe jest dotarcie na pierwszą linię frontu walki z koronawirusem.
- Bądźmy razem w tych trudnych momentach. Wspierajmy się. Branża producentów owoców jagodowych staje na wysokości zadania. Mamy nadzieję, że nasz podarunek wywoła uśmiech na niejednej strudzonej twarzy. Dajemy owoc pracy naszych rąk, by powiedzieć: Dziękujemy – mówi Beata Wasiak, Gospodarstwo Rolno-Sadownicze Beata i Kazimierz Wasiak, darczyńca konfitury borówkowej.
Akcję zainicjowali plantatorzy aronii i borówki - Piotr Nowak z Korab Garden, Rafał Powroźnik z Borówkowej Doliny i Dominika Kozarzewska, Berry Good - plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych, na co dzień współpracujący w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej o akcji: Facebook oraz http://polskiesuperowoce.pl/
Źródło: www.polskiesuperowoce.pl