Wytyczne GIS dla gastronomii w czasie epidemii SARS-CoV-2
- Drukuj
- 18 Maj
13 maja br. Główny Inspektor Sanitarny wydał wytyczne przeciwepidemiczne w związku z możliwością ponownego uruchamiania od dnia 18 maja 2020 działalności usług gastronomicznych w kolejnym etapie znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem.
Celem wdrażanych procedur jest:
- Dodatkowe zwiększenie bezpieczeństwa dla pracowników i klientów restauracji, kawiarni, strefa gastronomiczna (food court) i innych lokali, gdzie świadczone są usługi gastronomiczne.
- Minimalizacja ryzyka zakażenia klientów oraz innych osób z zewnątrz, w tym dostawców.
- Ograniczenie liczby kontaktów na terenie restauracji w danym przedziale czasowym, w ramach zabezpieczenia przed możliwym zakażeniem.
- Kompleksowe działanie dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemicznego.
Wytyczne zostały podzielone na cztery części:
- Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników.
- Zapewnienie bezpieczeństwa klientów.
- Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracownika.
- Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u klienta zakażenia koronawirusem.
Wytyczne zostały wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59, oraz z 2020 r. poz. 322, 374 i 567).
Pełny tekst Wytycznych: TUTAJ
Źródło: https://gis.gov.pl/