Kodeks Żywnościowy z nową zakładką COVID
- Drukuj
- 13 Lip
Komisja Kodeksu Żywnościowego (Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych - FAO oraz Światowa Organizacja Zdrowia - WHO), której głównym zadaniem jest ochrona zdrowia i interesów konsumentów oraz zapewnienie uczciwych praktyk w handlu żywnością utworzyła na stronie internetowej nową zakładkę dotyczącą COVID 19.
Nowa sekcja tematyczna na stronie Komisji obejmuje artykuły, materiały informacyjne i graficzne, podcasty, najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi oraz serie informatorów, jak również linki do stron FAO i WHO, na których znajdują się dodatkowe informacje dotyczące COVID-19. Zawiera również aktualności z pracy poszczególnych komitetów i komunikaty o zmianach terminów poszczególnych sesji, jak również informacje o odbytych spotkaniach online, czy też wywiady dotyczące wyzwań w czasach pandemii.
Komisja Kodeksu Żywnościowego opracowała kilkanaście międzynarodowych kodeksów dobrej praktyki, zarówno w zakresie ogólnych zasad higieny żywności, jaki i dla konkretnych grup towarowych np. mięsa, mleka i przetworów mlecznych, owoców i warzyw. Dokumenty kodeksowe opracowywane są na podstawie najnowszych doniesień naukowych i rozwoju technologicznego, wyznaczają standardy bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia. Stanowią punkt odniesienia w międzynarodowym handlu żywnością, zapewniając jednocześnie ochronę zdrowia konsumentów.
Strona Kodeksu.
Źródło: www.gov.pl/web/ijhars