Zalecenia w zakresie zachowania bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności

W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.

Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z dn. 9.03.2020 nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.   Koronowirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Wirusa niszczy dokładna obróbka termiczna stosowana dla mięsa i  produktów surowych (pow. 60 st. C w czasie pow. 30.minut).  Aktualnie dostępne dane wskazują też, że wirusa można pozbyć się ze środowiska, podobnie jak w przypadku większości mikroorganizmów, za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych stosowanych w gospodarstwie domowym.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób stosować standardowe dobre praktyki higieniczne, które obejmują:

Mając na uwadze obowiązujące przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności wskazane jest aby  zarówno producenci żywności jak również sklepy i hurtownie:

Źrodło: www.gis.pl