Inicjatywa „Tradycyjna Gęsina Wiejska”
- Drukuj
- 28 Maj
Celem inicjatywy realizowanej przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest upowszechnianie przyzagrodowego chowu gęsi i wytwarzania produktów z gęsiny.
Z powodu następstw gospodarczych pandemii wywołanej przez koronawirusa, niezwykle ważne jest zapewnienie samozaopatrzenia i dodatkowych źródeł dochodu wiejskich gospodarstw domowych. Takim źródłem może stać się chów gęsi i wytwarzanie tradycyjnych produktów z gęsiny, której popularność jako doskonałego pod względem żywieniowym produktu stale rośnie, a bogata tradycja kulinarna i zwyczaje związane z chowem gęsi tworzą ważny element kultury wsi polskiej.
Inicjatywa adresowana jest do Kół Gospodyń Wiejskich i rolników indywidualnych z obszaru Kujaw i północnego Mazowsza, zainteresowanych przyzagrodowym chowem gęsi oraz produkcją gęsiny, produktów gęsich oraz ich zbytem.
Inicjatywa jest nieodpłatna. Organizatorzy oferują:
- wiedzę na temat zasad i korzyści związanych z przyzagrodowym chowem gęsi,
- wsparcie szkoleniowe w zakresie chowu przyzagrodowego gęsi, przetwarzania gęsiny i przygotowywania potraw oraz produktów gęsich,
- dostęp do standardu chowu gęsi i zasad ich żywienia,
- wsparcie w zakresie sprzedaży i zbytu gęsi i produktów gęsich.
Więcej o inicjatywie: TUTAJ
Źródło: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi