Publikacja została opracowana w ramach operacji pn. „Przykłady organizacji łańcuchów dostaw żywności” realizowanej z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021, której celem było wsparcie tworzenia łańcuchów dostaw żywności poprzez upowszechnienie wiedzy i dobrych przykładów w tym zakresie.
Kierunek zmian preferencji konsumentów i wzrostowy trend popytu na produkty lokalne, zwłaszcza w sytuacji związanej z Covid-19 wskazuje na potrzebę wytwarzania i dystrybucji produktów niszowych, niskoprzetworzych, tradycyjnych i lokalnych oraz oznacza potrzebę funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności i lokalnych systemów żywnościowych, w tym targowisk, sprzedaży bezpośredniej u producentów, sprzedaży online i z dostawą do klienta, systemów koszyków, grup zakupowych i innych.
Realizacja operacji umożliwi upowszechnienie wiedzy i przykładów dotyczących organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności i działań partnerskich na rzecz dystrybucji żywności lokalnej.
Autorzy: Rafał Serafin, Dagmara Pilis
Kontakt z wydawcą:
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie
ul. Meiselsa 1, 31-063 Kraków
tel. /+48/ 12 4240500, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.