Dodatkowy termin składania propozycji programów promocyjnych
- 13 Lip
Kryzys COVID-19 wywarł znaczący wpływ na określone sektory rolno-spożywcze, głównie ze względu na szybkie zmiany popytu oraz zamknięcie restauracji, barów i kawiarni w całej UE. Aby wesprzeć sektor rolno-spożywczy w wychodzeniu z kryzysu COVID-19, Komisja Europejska ogłosiła dwa nowe nabory do składania propozycji programów promocyjnych dla produktów rolnych. Ostateczny termin składania wniosków upływa 27 sierpnia 2020 r., o godzinie 17:00.
Zaproszenia dotyczą sektorów najbardziej dotkniętych kryzysem, tj. m.in. owoce i warzywa, wino, rośliny zielone, mleko i przetwory mleczne oraz ziemniaki. Możliwe są dwie ścieżki wsparcia:
- programy proste, które może złożyć jedna lub więcej organizacji z tego samego kraju UE
- programy wielonarodowe, które mogą składać minimum dwie organizacje krajowe z co najmniej dwóch państw członkowskich lub jedna lub więcej organizacji europejskich.
O wsparcie mogą ubiegać się wyłącznie osoby prawne, w szczególności:
- branżowe organizacje handlowe,
- organizacje producentów lub stowarzyszenia organizacji producentów,
- organy sektora rolno-spożywczego, których celem i działaniem jest dostarczanie informacji i promocja produktów rolnych
W obu zaproszeniach określony został budżet, priorytety tematyczne, szczegółowe cele, harmonogram prac, kryteria kwalifikowalności, rodzaje kwalifikujących się działań, przepisy finansowe, czy procedura składania wniosków.
Szczegółowe warunki ubiegania się o wsparcie TUTAJ
Źródło: Komisja Europejska