Branża spożywczo-gastronomicznej w nowych obostrzeniach

Od 10 października 2020 roku obostrzenia ze stref żółtych zostają rozszerzone na cały kraj. Tak, jak dotychczas, istnieje strefa czerwona ze specjalnymi zasadami. Od dnia 17 października 2020 r. zostały wprowadzone nowe obostrzenia regionalne dla powiatów znajdujących się w tzw. czerwonych i żółtych strefach.


Gastronomia 

Strefa Żółta –  prowadzenie działalności możliwe w określonych godzinach: od 6:00 do 21:00.
Ograniczenia w zakresie godzin nie stosuje się do realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos. W lokalu klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa zakrywa usta i nos. Obowiązują limity: co drugi zajęty stolik, 1 osoba na 4 m2.
Strefa Czerwona – prowadzenie działalności możliwe w określonych godzinach: od 6:00 do 21:00.
Ograniczenia w zakresie godzin nie stosuje się do realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos.
W lokalu klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa zakrywa usta i nos.
Obowiązują limity: co drugi zajęty stolik, chyba że jest oddzielnie przegrodą (min 1 m wysokości od powierzchni stolika) stolika od stolika. 1 osoba na 4 m2.


Wesela, komunie, konsolacje i inne uroczystości rodzinne oraz przyjęcia okolicznościowe

Strefa Żółta (od 19.10.2020 r.) – organizacja imprez okolicznościowych (wesela, konsolacje i inne) z udział max 20 osób – bez możliwości zabawy tanecznej. Uczestnicy wesel, konsolacji lub przyjęć komunijnych, a także innych przyjęć okolicznościowych mają obowiązek zakrywania ust i nosa do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje.
Strefa Czerwona (od 19.10.2020 r.) - zakaz organizacji ww. imprez okolicznościowych.


Handel

Strefa Żółta – obowiązek noszenia przez klientów podczas zakupu towarów lub usług rękawiczek jednorazowych lub stosowania środków do dezynfekcji rąk.
Strefa Czerwona – obowiązują limity dotyczące liczby osób w sklepach - dla sklepów o powierzchni do 100 m2 - 5 osób na kasę, dla sklepów powyżej 100 m2 - 1 osoba na 15 m2, obowiązek noszenia przez klientów podczas zakupu towarów lub usług rękawiczek jednorazowych lub stosowania środków do dezynfekcji rąk


Kluby nocne, dyskoteki, z wyłączeniem sportowych klubów tanecznych i szkół tańca 

Strefa Czerwona – zawieszenie działalności
Strefa Żółta – zawieszenie działalności


Zgromadzenia

Strefa Żółta – możliwość organizowania zgromadzeń do 25 osób. Ponadto odległość między zgromadzeniami nie może być mniejsza niż 100 m. Uczestnicy powinni utrzymywać dystans 1,5 m od siebie i zakrywać usta i nos.
Strefa Czerwona – możliwość organizowania zgromadzeń do 10 osób. Ponadto odległość między zgromadzeniami nie może być mniejsza niż 100 m. Uczestnicy powinni utrzymywać dystans 1,5 m od siebie i zakrywać usta i nos.


Źródło: https://www.gov.pl/web