Normy i wymagania dla żywności w Zjednoczonym Królestwie

Z końcem bieżącego roku, relacje handlowe Unii Europejskiej (UE) z brytyjskim partnerem będą oparte na zasadach, jakie UE stosuje wobec państw trzecich. Oznacza to wprowadzenie kontroli celnej we wzajemnych obrotach, a także innych procedur kontroli granicznej - w tym kontroli dotyczących spełnienia wymogów bezpieczeństwa i jakości artykułów rolno-spożywczych. 

Do opuszczenia przez Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (Zjednoczone Królestwo) obszaru unii celnej oraz wspólnego rynku pozostało już niewiele czasu. Od 1 stycznia 2021 przedsiębiorca eksportujący artykuły rolno-spożywcze na rynek Zjednoczonego Królestwa będzie musiał:

  • zapewnić zgodność z właściwymi wymaganiami tego kraju,
  • upewnić się, czy wobec towarów importowanych/eksportowanych nie ma nałożonych dodatkowych ograniczeń/wymogów.

Zgodnie z dotychczas prezentowanymi szczegółowymi informacjami na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa:

  • znakowanie produktów żywnościowych przeznaczonych na rynek Zjednoczonego Królestwa musi być spójne zarówno z prawem Zjednoczonego Królestwa jaki i unijnym,
  • póki co, przepisy Zjednoczonego Królestwa dotyczące informacji o żywności (The Food Information Regulations 2014)  egzekwują przepisy prawa UE, które gwarantują, że żywność znakowana jest w sposób uczciwy, niewprowadzający w błąd oraz zapewniający spójność dla branży rolno-spożywczej, jak i konsumentów.

Etykiety żywności muszą zawierać nazwę prawną oferowanej żywności. W Zjednoczonym Królestwie określone produkty spożywcze posiadają  „zastrzeżone opisy”, których można używać tylko wtedy, gdy posiadają określony skład opisany w normach i przepisach krajowych.
Normy szczegółowe w Zjednoczonym Królestwie odnoszą się do produktów względem, których konsumenci oczekują określonej jakości oraz produktów, gdzie istnieje ryzyko zastąpienia ich substytutami o niższej jakości. Produktami, które posiadają „zastrzeżone opisy” są:

  • chleb i mąka
  • kakao i produkty czekoladowe
  • tłuszcze i oleje
  • ryby
  • soki owocowe i nektary
  • miód
  • dżemy i podobne produkty
  • produkty zawierające mięso
  • mleko i przetwory mleczne
  • rozpuszczalne ekstrakty kawy i cykorii
  • określone produkty cukrownicze, takie jak sacharoza oraz syropy glukozowe
  • woda butelkowana. 

Na stronie IJHARS w zakładce Brexit można znaleźć materiał na temat szczegółowych wymagań odnośnie jakości dla produktów rolno-spożywczych posiadających zastrzeżone opisy.


Źródło: https://www.gov.pl/web/ijhars