Normy i wymagania dla żywności w Zjednoczonym Królestwie

Z końcem bieżącego roku, relacje handlowe Unii Europejskiej (UE) z brytyjskim partnerem będą oparte na zasadach, jakie UE stosuje wobec państw trzecich. Oznacza to wprowadzenie kontroli celnej we wzajemnych obrotach, a także innych procedur kontroli granicznej - w tym kontroli dotyczących spełnienia wymogów bezpieczeństwa i jakości artykułów rolno-spożywczych. 

Do opuszczenia przez Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (Zjednoczone Królestwo) obszaru unii celnej oraz wspólnego rynku pozostało już niewiele czasu. Od 1 stycznia 2021 przedsiębiorca eksportujący artykuły rolno-spożywcze na rynek Zjednoczonego Królestwa będzie musiał:

Zgodnie z dotychczas prezentowanymi szczegółowymi informacjami na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa:

Etykiety żywności muszą zawierać nazwę prawną oferowanej żywności. W Zjednoczonym Królestwie określone produkty spożywcze posiadają  „zastrzeżone opisy”, których można używać tylko wtedy, gdy posiadają określony skład opisany w normach i przepisach krajowych.
Normy szczegółowe w Zjednoczonym Królestwie odnoszą się do produktów względem, których konsumenci oczekują określonej jakości oraz produktów, gdzie istnieje ryzyko zastąpienia ich substytutami o niższej jakości. Produktami, które posiadają „zastrzeżone opisy” są:

Na stronie IJHARS w zakładce Brexit można znaleźć materiał na temat szczegółowych wymagań odnośnie jakości dla produktów rolno-spożywczych posiadających zastrzeżone opisy.


Źródło: https://www.gov.pl/web/ijhars