W maju łagodniejsze restrykcje związane z branżą gastronomiczną
- 04 Maj
Od 8 maja br. planowane jest stopniowe łagodzenie restrykcji wprowadzonych w związku z ograniczeniem rozprzestrzeniania się koronawirusa. Planowany harmonogram luzowania obostrzeń może zmieniać się w zależności od aktualnej sytuacji epidemicznej.
OD 8 MAJA
Hotele – otwarte dla gości:
- max 50 proc. obłożenia obiektu
- zamknięte restauracje oraz strefa welness&spa
OD 15 MAJA
Gastronomia zewnętrzna (na świeżym powietrzu) – otwarte ogródki restauracyjne:
- działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik
Imprezy okolicznościowe na zewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:
- limit do 25 osób
- w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej)
OD 29 MAJA
Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje:
- max obłożenie 50 proc. lokalu
- działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik
Imprezy okolicznościowe wewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:
- limit do 50 osób
- w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii wewnętrznej)
źródło: https://www.gov.pl/web/