W maju łagodniejsze restrykcje związane z branżą gastronomiczną

Od 8 maja br.  planowane jest stopniowe łagodzenie restrykcji wprowadzonych w związku z ograniczeniem rozprzestrzeniania się koronawirusa. Planowany harmonogram luzowania obostrzeń może zmieniać się w zależności od aktualnej sytuacji epidemicznej.

OD 8 MAJA

Hotele – otwarte dla gości:

  • max 50 proc. obłożenia obiektu
  • zamknięte restauracje oraz strefa welness&spa

 

OD 15 MAJA

Gastronomia zewnętrzna (na świeżym powietrzu) – otwarte ogródki restauracyjne:

  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik

Imprezy okolicznościowe na zewnątrz  możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

  • limit do 25 osób
  • w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej)

 

OD 29 MAJA

Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje:

  • max obłożenie 50 proc. lokalu
  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym – zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik

Imprezy okolicznościowe wewnątrz – możliwość zorganizowania m.in. wesela i komunii:

  • limit do 50 osób
  • w ścisłym reżimie sanitarnym – m.in. zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii wewnętrznej)

 

źródło: https://www.gov.pl/web/