Wideokonferencje i e-learningi dotyczące Platformy Żywnościowej

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wznawia cykl bezpłatnych spotkań informacyjnych dotyczących funkcjonowania Platformy Żywnościowej, elektronicznego narzędzia umożliwiającego giełdowy obrót towarami rolno-spożywczymi. Platforma może mieć szczególne znaczenie w czasie trwającej pandemii COVID-19 .

W Polsce od marca 2020 r. trwa pilotaż Platformy Żywnościowej, podczas którego rolnicy, handlowcy, przedsiębiorstwa przetwórcze mają możliwość zawierania transakcji giełdowych na pszenicę w formule rynku kasowego (SPOT), w systemie kursu jednolitego
lub w systemie aukcyjnym. Ten pionierski na polskim rynku projekt stwarza nowe możliwości rozwoju sektora rolno-spożywczego i niesie szereg korzyści dla jego uczestników.
Giełda umożliwia koncentrację podaży, pozwala na tworzenie dużych jednorodnych partii oraz ogranicza koszty transakcyjne i ryzyko handlowe. Przyczynia się także do tworzenia nowych impulsów rozwojowych dla krajowego sektora rolno-spożywczego i zwiększenia jego konkurencyjności na rynku globalnym.
Pierwsza aukcja, która odbyła się 14 maja 2020 r. zakończyła się sukcesem. Sprzedano 250 ton pszenicy uzyskując przeciętną cenę na poziomie 830,40 zł/t, a więc zbliżoną do cen rynkowych tego zboża.

Spotkania informacyjne dotyczące funkcjonowania Platformy ze względu na sytuację epidemiczną odbywają się on-line w formie wideokonferencji, na których prezentowane są zasady działania i korzyści wynikające z wdrożenia Platformy Żywnościowej.

Wideokonferencje są dostępne na kanale YouTube, są bezpłatne i nie wymagają logowania. Link do trancsmisji na żywo wraz z instrukcjami dostępny jest: TUTAJ

Harmonogram spotkań jest udostępniany na bieżąco.

KOWR zachęca także do skorzystania z elektronicznego szkolenia na temat Platformy Żywnościowej dostępnego: TUTAJ

źródło: www.kowr.gov.pl