„Paszportyzacja polskiej żywności"

Wideokonferencją  w dni 10.06.2020 Krajowy Ośrodek Rolnictwa  rozpoczął prace związane z planowanym wprowadzeniem w Polsce systemu monitorowania produkcji żywności „od pola do stołu”. Uczestnicy konferencji debatowali nad tym, co zrobić, by konsument na całym świecie wybierał polskie produkty, świadomy ich pochodzenia.

Sektor rolno-spożywczy w coraz szerszym zakresie odpowiada na rosnące oczekiwania konsumentów dotyczące dostępu do informacji o produktach żywnościowych. Wychodząc naprzeciw tym wymaganiom, KOWR rozpoczyna prace związane z przygotowaniem projektu pn. „Paszportyzacja polskiej żywności”. Celem tego działania jest zwiększenie precyzyjności i efektywności systemów śledzenia oraz identyfikowania produktów rolno-spożywczych, a w konsekwencji udostępnienie informacji konsumentom.

Projekt ma w założeniu bazować na rozwiązaniach identyfikacji i śledzenia produktów rolno-spożywczych. Wdrożenie takiego mechanizmu w rolnictwie może przynieść sektorowi wiele korzyści, a – wraz z postępem technologicznym – jego zastosowanie może się stać powszechne.  

Transmisja wideokonferencji jest dostępna TUTAJ

źródło: KOWR