Konsultacje publiczne - Rewizja globalnej strategii WHO na rzecz bezpieczeństwa żywności

Światowe Zgromadzenie Zdrowia na 73. sesji w 2020 roku przyjęło rezolucję "Wzmocnienie wysiłków na rzecz bezpieczeństwa żywności". Rezolucja powstała z inicjatywy Unii Europejskiej. Przygotowania do przyjęcia dokumentu były jednym z punktów szeregu posiedzeń Grupy Roboczej Rady Unii Europejskiej do spraw Kodeksu Żywnościowego. Konsultacje publiczne dokumentu trwają do  18 czerwca 2021 roku.

Podczas tych posiedzeń Grupy Roboczej opracowano zapisy:

  • wzywające państwa członkowskie do aktywnego uczestnictwa w pracach Komisji Kodeksu Żywnościowego nad ustalaniem norm, jak również do wspierania wspólnych organów eksperckich WHO i FAO, poprzez między innymi udostępnianie ekspertów i danych; oraz do uwzględniania norm, wytycznych i zaleceń KKŻ przy opracowywaniu ustawodawstwa krajowego,
  • wzywające WHO do zapewnienia trwałych, przewidywalnych i wystarczających środków w celu zabezpieczenia terminowego doradztwa naukowego w zakresie bezpieczeństwa żywności dla Komisji Kodeksu Żywnościowego.

Zapisy te zostały ostatecznie włączone do rezolucji.

W związku z powyższym Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski działający w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zachęca do udziału w publicznych konsultacjach.

Uwagi dotyczące projektu Globalnej Strategii WHO na rzecz Bezpieczeństwa Żywności należy zgłaszać za pośrednictwem platformy internetowej TUTAJ 

Konsultacje publiczne kończą się 18 czerwca 2021 roku.


Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych