Wytyczne dla funkcjonowania turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce
- 04 Maj
W związku ze wznowieniem z dniem 4 maja 2020 roku w Polsce działalności obiektów noclegowych Główny Inspektor Sanitarny kieruje do podmiotów prowadzących wiejską bazę noclegową szczegółowe wytyczne dotyczące świadczenia usług hotelarskich w czasie epidemii.
Opracowane na wniosek Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” wytyczne GIS mają na celu:
- Zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia dla gości/klientów obiektów turystyki wiejskiej.
- Zwiększenie bezpieczeństwa zdrowotnego osób prowadzących obiekty turystki wiejskiej (rolnik, przedsiębiorca, osoba fizyczna).
- Ograniczenie kontaktów fizycznych na terenie obiektów turystyki wiejskiej w danym przedziale czasowym, w ramach zabezpieczenia przed ryzykiem zakażenia.
- Kompleksowe działanie dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemicznego.
Wytyczne zostały podzielone na pięć części:
- Zasady ogólne w obiektach turystyki wiejskiej,
- Obiekty turystyki wiejskiej, w tym przestrzeń komunikacyjna i usługi,
- Bezpieczeństwo zdrowotne osób prowadzących obiekty turystki wiejskiej,
- Strefa gastronomiczna,
- Procedury postępowania w przypadku wykrycia osoby posiadającej symptomy zakażenia.
Pełny tekst wytycznych do pobrania TUTAJ