Aktualizacja informacji GIS ws. żywności i koronawirusa
- 15 Maj
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zamieszczone zostały kolejne zaktualizowane informacje - pytania, odpowiedzi i rekomendacje - związane z żywnością i koronawirusem, które wyjaśniają wiele z pozoru prostych, a jednak mogących budzić wątpliwości kwestii naszego codziennego funkcjonowania w okresie epidemii.
Lista pytań, na które można znaleźć odpowiedź:
- Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności?
- Obróbka termiczna a koronawirus.
- Jak przenosi się SARS COV-2?
- Jakie działania może podjąć przedsiębiorca i pracownik branży spożywczej?
- Jakie działania powinien podjąć świadomy klient-konsument?
- Jak prawidłowo założyć i zdjąć rękawiczki jednorazowe, maseczkę, zdezynfekować i umyć ręce?
- Czy mogę jeść „na ulicy”?
- W odniesieniu do produkowanej żywności – jak powinien postępować przedsiębiorca, jeśli osoba pracująca w zakładzie zostanie objęta kwarantanną albo zostanie u niej stwierdzone zakażenie koronawirusem?
- Kto informuje przedsiębiorcę branży spożywczej o zakażeniu się pracownika koronawirusem?
- Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?
- Dostawa i transport żywności – na co zwrócić uwagę?
- Jestem rolnikiem, jakie działania mogę podjąć aby zminimalizować ryzyko zakażenia Covid-19?
- Czy w związku z wytycznymi GIS Z 4 maja, firma cateringowa dostarczająca posiłki do przedszkola/żłobka zawsze musi je dostarczać z jednorazowymi sztućcami?
- Pytanie z Q&A Komisji Europejskiej „Jakie jest ryzyko zakażenia się COVID-19 przez kontakt z opakowaniem produktów spożywczych? „
- Jak w sytuacji zagrożenia COVID-19 postępować w sklepie z butelkami zwrotnymi?
- Inspektorzy w celu weryfikacji zaleceń, przeprowadzili rano krótką kontrolę linii produkcyjnej, a następnie po południu odbyła się audiokonferencja w sprawie dokumentacji. Czy to jest prawidłowe postępowanie?
Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się TUTAJ
Źródło: https://gis.gov.pl/