bieżącym numerze znajdziecie Państwo następujące artykuły:
- Rozmowa z Wojewodą Małpolski p. Łukaszem Kmitą
- Grawitacyjny model handlu a przedsiębiorczość na obszarach wiejskich
- Działalność w zakresie świadczenia opieki na obszarach wiejskich. Odcinek 1. Opieka dzienna czy całodobowa?
- Zmiany w przepisach ustawy o odpadach
- Ekonomiczne aspekty wykorzystania maszyn rolniczych
- Międzyplony w zmianowaniu
- Zimowe obowiązki w gospodarstwie rolnym
- Komunikaty pisemne – ważny element wizerunku firmy
- Boże Narodzenie - czas obrzędów i tradycji
- Access2Markets – portal Komisji Europejskiej
- Pola. Zabierz ją na zakupy!
Ulotka zawiera wszystkie najistotniejsze informacje dotyczące OSZE, przydatne zarówno gospodarstwom zainteresowanym członkostwem w Sieci, jak i zachęcające potencjalnych klientów wizytę w Zagrodzie Edukacyjnej. Przedstawiamy syntetycznie ideę oraz zasady funkcjonowania Sieci w tym przede wszystkim: czym jest
zagroda edukacyjna, jaką ofertę edukacyjną oferują gospodarstwa oraz jakie są zasady przynależności do
Sieci.
„Zagroda Edukacyjna” to zastrzeżony znak towarowy dla gospodarstw łączących działalność rolniczą z profesjonalnymi usługami edukacyjnymi. Prawo do posługiwania się nazwą ‘Zagroda Edukacyjna’ mają wyłącznie sprawdzone i rekomendowane przez system doradztwa rolniczego obiekty, zlokalizowane na obszarach wiejskich, prowadzące zajęcia dydaktyczne oparte o własne zasoby rolnicze w zakresie produkcji roślinnej, produkcji zwierzęcej, przetwórstwa płodów rolnych, świadomości ekologicznej i konsumenckiej oraz dziedzictwa kultury materialnej wsi, tradycyjnych zawodów, rękodzieła i twórczości ludowej.
W niniejszej publikacji przedstawiono wytyczne dotyczące wyposażania gospodarstw w sprzęt rolniczy, w tym algorytmy i kryteria oceny racjonalności doboru oraz wykorzystania wybranych maszyn i urządzeń rolniczych przede wszystkim pod kątem inwestycji realizowanych w gospodarstwie rolnym.
Kraków 2019
Zapraszamy do lektury broszury informacyjnej podsumowującej wyjazd studyjny w ramach projektu pn. „Produkty lokalne w systemach, jakości żywności i krótkich łańcuchach dostaw na przykładzie Włoch”. Wyjazd studyjny został zrealizowany w dniach 20 – 28 października 2019 r.