Publikacja opracowana w ramach projektu pn. „Innowacyjna działalność gospodarcza - instrukcje wdrożenia usług na bazie trzech ogrodów: pokazowego, edukacyjnego, terapeutycznego” realizowanego w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
"Rozwój górskich i podgórskich terenów wiejskich w oparciu o potencjał obszaru i produkty markowe - analiza dobrych przykładów przesiębiorczości".
Publikacja powstała w ramach operacji pn. "Rozwój górskich i podgórskich terenów wiejskich w oparciu o potencjał obszaru i produkty markowe" realizowanej z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021.
Poradnik dla podmiotów świadczących usługi zakwaterowania w gospodarstwach wiejskich.
Bezpieczeństwo w agroturystyce to zawsze wymóg nadrzędny, ale w czasach pandemiinabiera jeszcze większej rangi. Istotne, by stosować się do obowiązujących przepisów i być z nimi na bieżąco. Ważne, by umiejętnie pogodzić gwarancję komfortu wypoczynku z wszystkimi wytycznymi, które zmieniają się tak, jak zmienia się sytuacja epidemiczna w Polsce i na świecie.
Publikacja została opracowana w ramach operacji pn. „Odpoczywaj na wsi bezpiecznie” realizowanej z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021.
Publikacja obejmuje następujące zagadnienia: znaczenie ubezpieczeń majątkowych, rodzaje ubezpieczeń rolniczych, dofinansowanie do umów ubezpieczenia.
Publikacja została opracowana w ramach operacji pn. „Przykłady organizacji łańcuchów dostaw żywności” realizowanej z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021, której celem było wsparcie tworzenia łańcuchów dostaw żywności poprzez upowszechnienie wiedzy i dobrych przykładów w tym zakresie.
Kierunek zmian preferencji konsumentów i wzrostowy trend popytu na produkty lokalne, zwłaszcza w sytuacji związanej z Covid-19 wskazuje na potrzebę wytwarzania i dystrybucji produktów niszowych, niskoprzetworzych, tradycyjnych i lokalnych oraz oznacza potrzebę funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności i lokalnych systemów żywnościowych, w tym targowisk, sprzedaży bezpośredniej u producentów, sprzedaży online i z dostawą do klienta, systemów koszyków, grup zakupowych i innych.
Realizacja operacji umożliwi upowszechnienie wiedzy i przykładów dotyczących organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności i działań partnerskich na rzecz dystrybucji żywności lokalnej.