„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl programów audiowizualnych, których celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.

Zwiastun Nowoczesne tradycje kulinarne

 

Cykl obejmuje 10 odcinków:

1. Regionalne zróżnicowanie produktów i potraw

2. Tradycyjne uprawy rolne

3. Tradycyjne rasy zwierząt hodowlanych

4. Tradycyjne potrawy i przetwory roślinne

5. Tradycyjne potrawy i przetwory pochodzenia zwierzęcego

6. Tradycyjne wypieki

7. Tradycyjne napoje

8. Tradycje roku obrzędowego – wiosna/lato

9. Tradycje roku obrzędowego – jesień/zima

10. Certyfikacja i oznakowanie produktów tradycyjnych i regionalnych

Programy zostały opracowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w zakresie operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” dofinasowanej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021.