- Szczegóły
Aby wykorzystać znak PRODUKT POLSKI na artykule rolno-spożywczym, musi on być wyprodukowany z/na bazie krajowych surowców. W produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem że składniki takie nie są wytwarzane w kraju.
Czytaj więcej: Produkt polski - dowiedz się więcej o tym oznaczeniu
- Szczegóły
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich Państwowy Instytut Badawczy zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia działające na obszarach wiejskich do udziału w II Ogólnopolskim Konkursie „Zioła dla Zdrowia”. To wyjątkowa okazja, by zaprezentować bogactwo wiedzy zielarskiej, regionalnych tradycji i zaangażowania społecznego.
Czytaj więcej: Konkurs "Zioła dla Zdrowia" pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Szczegóły
1 kwietnia 2025 r. wchodzi w życie nowelizacja ustawy z dnia 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2025 r. poz. 289). Zmiana regulacji dotyczy m.in. obowiązku naliczania, pobierania i przekazywania wpłaty na Fundusz Promocji Roślin Oleistych przez podmioty skupujące rośliny oleiste od ich producenta. Katalog roślin oleistych (nasiona soi, lnu, rzepaku, rzepiku, len, konopie oraz pozostałe surowe rośliny włókniste), od których obowiązuje naliczanie, pobieranie i przekazywanie wpłaty został rozszerzony o słonecznik.
- Szczegóły
19 lutego 2025 r. Komisja Europejska opublikowała „Wizję dla rolnictwa i żywności Wspólne kształtowanie atrakcyjnego sektora rolnego i rolno-spożywczego dla przyszłych pokoleń”. Dokument ten określa ambicje dotyczące systemu rolnego UE dla najbliższej przyszłości i do roku 2040, biorąc pod uwagę wyzwania i uwarunkowania zewnętrzne. Komunikat pokazuje zamiary i propozycje KE, natomiast nie proponuje instrumentów i stanowi formalne otwarcie dyskusji nad przyszłością systemu żywnościowego UE i WPR.
- Szczegóły
Zachęcamy do zapoznania się z książką "Przepisy kół gospodyń wiejskich", która jest efektem rywalizacji w ramach IX edycji Konkursu Kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Regionów”. W książce przedstawiono szesnaście zwycięskich potraw, które zdobyły uznanie jurorów i zakwalifikowały się do finału konkursu. To okazja, by odkryć regionalne smaki, które odzwierciedlają bogactwo polskiego folkloru i tradycji kulinarnych.