- Szczegóły
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
Czytaj więcej: Znakowanie owoców i warzyw - nowe przepisy dla handlowców.
- Szczegóły
Film Przykłady dobrych praktyk produkcyjnych w gospodarstwach ekologicznych w 2024 roku przedstawia kluczowe zasady i metody stosowane przez rolników ekologicznych. Film został zrealizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach operacji własnej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2024-2025, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Czytaj więcej: Przykłady dobrych praktyk produkcyjnych w gospodarstwach ekologicznych
- Szczegóły
Od 24 października 2024 r. indywidualni i zrzeszeni hodowcy pszczół po raz kolejny będą się mogli ubiegać o przyznanie pomocy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Nabór ten będzie już 3. realizowanym dla tego sektora przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i 2. obejmującym wszystkie 7 interwencji.
Czytaj więcej: Zapowiedź unijnego wsparcia na rok pszczelarski 2025
- Szczegóły
O przyznanie pomocy finansowej na rozwój współpracy w ramach SJŻ można się będzie ubiegać od 17 września do 17 października 2024 r. Środki na ten cel pochodzą z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Czytaj więcej: Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności – 17 września start naboru
- Szczegóły
20 sierpnia 2024 roku wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217), które wprowadza zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych. Rozporządzenie określa wymagania dotyczące użycia określenia „nalewka” oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach.
Czytaj więcej: Nowe wytyczne dotyczące znakowania napojów alkoholowych