Jeszcze do 31 maja 2022 r. indywidualni hodowcy pszczół mogą ubiegać się w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o dofinansowanie do przezimowanych rodzin pszczelich.

Wniosek o dodatkowe środki należy złożyć w biurze powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa osobiście lub przez pełnomocnika. Można go także wysłać listem poleconym lub nadać przez skrzynkę ePUAP.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z jednostkami doradztwa rolniczego kontynuuje realizację kampanii „Cudze chwalicie – swoje poznajcie” promującą platformę polskiebazarek.pl. Platforma ta pomaga w nawiązaniu bezpośrednich kontaktów rolników i producentów żywności z konsumentami i odwrotnie. Można na niej bezpłatnie zamieszczać ogłoszenia o sprzedaży, jak również promować swoje produkty. Na uwagę zasługuje fakt, iż dochód ze sprzedaży produktów trafia bezpośrednio do rolników, omijając marże i pośredników.

Od 30 kwietnia 2022 r. w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie się można ubiegać o wsparcie na operacje, których przedmiotem jest opracowanie i wdrożenie innowacji w ramach działania „Współpraca”. Pomoc pochodzi z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, a maksymalne dofinansowania jakie można uzyskać to nawet 12 mln zł.
Otrzymane wsparcie będzie mogło być przeznaczone na opracowanie i wdrożenie nowych lub znacznie udoskonalonych technologii, metod organizacji czy marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów bądź na samo powstawanie tych produktów. Dofinansowanie może zostać spożytkowane także na tworzenie lub rozwój krótkich łańcuchów dostaw lub rynków lokalnych.

„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl programów audiowizualnych, których celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.

Zwiastun Nowoczesne tradycje kulinarne

Nagrody rolnictwa ekologicznego otrzymają najlepsi i najbardziej innowacyjni uczestnicy produkcji ekologicznej w krajach Unii Europejskiej. Do konkursu może zgłosić się każdy, kto działa w ramach ekologicznego łańcucha wartości. Warunkiem jest przeprowadzenie projektu przyczyniającego się do zwiększenia przystępności cenowej i/lub dostępności produktów rolnictwa ekologicznego w krajach Unii Europejskiej.