- Szczegóły
Zmiana ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadziła możliwość umieszczania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na niektórych produktach.
Czytaj więcej: „Poznaj Dobrą Żywność” – zmiana trybu postępowania
- Szczegóły
„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl programów audiowizualnych, których celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.
- Szczegóły
Od 17 listopada do 30 grudnia 2022 r. można się ubiegać o przyznanie pomocy na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. To ostatni nabór na to działanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Do tej pory z tych środków skorzystało ponad 500 beneficjentów.
Czytaj więcej: Tworzenie grup producentów i organizacji producentów – rozpoczyna się nabór
- Szczegóły
W dniu 19 listopada 2022 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Czytaj więcej: Finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych
- Szczegóły
17 października ruszyły pierwsze nabory wniosków o objęcie wsparciem w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności. Dotyczą one m. in. wsparcia na przetwarzanie lub wprowadzanie do obrotu produktów rolnych, spożywczych oraz rybołówstwa lub akwakultury (małe przetwórstwo) – skierowanego do rolników i rybaków śródlądowych.