Instrukcja obsługi jest to podręcznik przybliżający kulisy funkcjonowania grup Rolnictwa Wspieranego Społecznie (RWS). Publikacja jest przygotowana w sposób umożliwiający osobom zakładającym grupę RWS lub będącymi członkiniami do wsparcia się w upowszechnianiu tej formy współpracy między „zjadaczami” a wytwórcami żywności, jak również do wspierania w rozwoju już istniejącej grupy.

W dniu 18 stycznia 2022 r. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2022/63 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatku do żywności ditlenek tytanu (E 171) (Dz. Urz. UE L 11 z dnia 18.10.2022, str. 1). Rozporządzenie to będzie stosowane od dnia 7 lutego 2022 r. i przewiduje 6 miesięczny okres przejściowy dotyczący stosowania w żywności dwutlenku tytanu oraz wprowadzania do obrotu żywności zawierającej tę substancję dodatkową.

Sieć Kooperatyw Spożywczych jest inicjatywą aspirującą do bycia grupą parasolową kooperatyw w Polsce i osiągania celów, których pojedyncze kooperatywy nie byłyby w stanie samodzielnie zrealizować. Sieć powstała z potrzeby zrzeszenia środowiska kooperatyw i wspólnego stawiania czoła wyzwaniom, których kooperatywom nie brakuje.

Do 31 stycznia 2022 r. można było ubiegać się o wsparcie na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw w ramach działania „Współpraca”. Ze wstępnych danych wynika, że do ARiMR wpłynęło 180 wniosków na kwotę ok. 58 mln zł.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uruchamia nowe forum internetowe dla specjalistów z całego świata zajmujących się kwestiami bezpieczeństwa żywności, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie, wymieniać się informacjami oraz dyskutować o pomysłach poprzez bieżącą interakcję. Nową wirtualną społeczność nazwano Food Safety Community of Practice (COP).