Z okazji obchodów Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw System OECD Stosowania Międzynarodowych Norm dla Owoców i Warzyw oraz COLEACP rozpoczynają serię webinariów poświęconych sektorowi owoców i warzyw.

W przypadku potraw oferowanych do sprzedaży klientom lokali gastronomicznych (restauracje, bary, stołówki, budki itp.) konieczne jest podanie składu dania w karcie/ na tablicy menu lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio gościom. Obowiązek ten reguluje § 19 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 ze zm.).

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała zaktualizowany przewodnik dla przedsiębiorców sektora spożywczego w zakresie przeciwdziałania rozprzestrzenianiu wirusa SARS-CoV-2 podczas prowadzonej działalności.

W świetle rozporządzenia 2019/1381 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym (…), zmieniającego m.in. rozporządzenie 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r., począwszy od 1 lipca 2022 r. w skład Zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), poza reprezentantami Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego będą wchodzili:

Zachęcamy do lektury nowego numeru biuletynu przygotowanego przez pracowników IJHARS. W drugim numerze prezentowane są dane z 2020 roku dotyczące rolnictwa ekologicznego w Polsce, a także zarejestrowanych produktów tradycyjnych i regionalnych.