Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.

Od 31 października zakłady przetwórcze mogą składać wnioski o „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”. Jest to tzw. duży nabór. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski do 29 listopada 2021 r.

Gdzie zjeść najlepsze sery? Czy polskie wino może konkurować z najlepszymi ze świata? Jak powstaje najlepszy ser w Polsce? Na te i więcej pytań, odpowiedzi znajdziemy w najnowszej serii filmów nakręconych w ramach projektu „Dobre smaki na wsi”.

Parlament Europejski przyjął rezolucję w sprawie strategii „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Pozytywnie odnosi się w niej do strategii „od pola do stołu” i podkreśla, jak ważne jest przejście na zrównoważoną produkcję żywności, aby osiągnąć cele Europejskiego Zielonego Ładu.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o przyznanie pomocy na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. Nabór potrwa do 30 listopada 2021 r.