W dniu 18 stycznia 2022 r. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2022/63 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatku do żywności ditlenek tytanu (E 171) (Dz. Urz. UE L 11 z dnia 18.10.2022, str. 1). Rozporządzenie to będzie stosowane od dnia 7 lutego 2022 r. i przewiduje 6 miesięczny okres przejściowy dotyczący stosowania w żywności dwutlenku tytanu oraz wprowadzania do obrotu żywności zawierającej tę substancję dodatkową.

Sieć Kooperatyw Spożywczych jest inicjatywą aspirującą do bycia grupą parasolową kooperatyw w Polsce i osiągania celów, których pojedyncze kooperatywy nie byłyby w stanie samodzielnie zrealizować. Sieć powstała z potrzeby zrzeszenia środowiska kooperatyw i wspólnego stawiania czoła wyzwaniom, których kooperatywom nie brakuje.

Do 31 stycznia 2022 r. można było ubiegać się o wsparcie na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw w ramach działania „Współpraca”. Ze wstępnych danych wynika, że do ARiMR wpłynęło 180 wniosków na kwotę ok. 58 mln zł.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uruchamia nowe forum internetowe dla specjalistów z całego świata zajmujących się kwestiami bezpieczeństwa żywności, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie, wymieniać się informacjami oraz dyskutować o pomysłach poprzez bieżącą interakcję. Nową wirtualną społeczność nazwano Food Safety Community of Practice (COP).

Komisja Europejska udostępniła, za pośrednictwem strony internetowej, zaproszenie do składania przez beneficjentów propozycji programów promocyjnych, zarówno prostych, jak i takich, w których uczestniczy wiele państw członkowskich. Wnioski należy składać do 21 kwietnia br., natomiast decyzja, które z nich otrzymają finansowanie zapadnie jesienią.