Unijne prawo zezwala na podawanie w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia/chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli w przypadku, gdy zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie. Certyfikację przeprowadza (na wniosek producenta) wojewódzki inspektor JHARS właściwy ze względu na miejsce wyrobu wina. Procedura certyfikacji obejmuje kontrolę przeprowadzaną przez:

Komisja Europejska opublikowała Wytyczne dotyczące wdrażania niektórych przepisów dotyczących etykietowania zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych, a także uchylającym rozporządzenie (WE) nr 110/2008 (2022/C 78/03).

7 marca 2022 roku wejdzie w życie ustawa z 2 grudnia 2021 roku o wyrobach winiarskich (Dz. U. z 2022 r. poz. 24). Zastąpi ona ustawę z 12 maja 2011 roku o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2020 r. poz. 1891). Dodatkowo w obrocie prawnym będzie ustawa o oznaczeniach geograficznych win oraz aromatyzowanych produktów sektora wina, której bazą jest ustawa z 12 maja 2011 r.

W Unii Europejskiej dopuszczone do obrotu są 3 gatunki owadów. Nowa żywność to żywność i jej składniki, które nie były spożywane na znaczną skalę w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r. (kiedy weszły w życie pierwsze przepisy w sprawie nowej żywności w UE). Obejmuje ona m.in. produkty pozyskiwane z nowych źródeł czy wyprodukowane za pomocą nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także wyroby tradycyjnie spożywane poza UE.

Instrukcja obsługi jest to podręcznik przybliżający kulisy funkcjonowania grup Rolnictwa Wspieranego Społecznie (RWS). Publikacja jest przygotowana w sposób umożliwiający osobom zakładającym grupę RWS lub będącymi członkiniami do wsparcia się w upowszechnianiu tej formy współpracy między „zjadaczami” a wytwórcami żywności, jak również do wspierania w rozwoju już istniejącej grupy.