Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polska Organizacja Turystyczna podpisali list intencyjny w sprawie współpracy branży turystycznej z lokalnymi producentami żywności, w ramach akcji "Polska Smakuje w turystyce". Przy podpisywaniu listu obecni byli minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski oraz sekretarz stanu w ministerstwie rozwoju Andrzej Gut-Mostowy.

Od dnia 1 lipca 2020 r. nadzorem nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zajmie się jedna instytucja – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. IJHARS przejmie zadania Inspekcji Handlowej w zakresie kontroli artykułów żywnościowych i zajmie się kompleksowo kontrolą jakości żywności w obrocie i handlu.

Polski e-bazarek wspiera rolników w internetowej sprzedaży własnych wyrobów lokalnych i tworzy krótkie łańcuchy dostaw pomiędzy producentami a konsumentami. Hasłem przewodnim bazarku jest „CUDZE CHWALICIE, SWOJE POZNAJCIE”. Polski e-bazarek to ogólnopolska inicjatywa realizowana przez wszystkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która zapewnia bezpłatną promocję produktów polskich rolników, producentów regionalnej i ekologicznej żywności, usługodawców, twórców rękodzieła i kół gospodyń wiejskich oraz doskonałe miejsce na zakupy.

 

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z/s w Karniowicach informuje, że realizuje operację pod tytułem „Innowacyjne formy współpracy i organizacji krótkich łańcuchów dostaw”.

w dniu 18 czerwca 2020 roku Centrum Doradztwa Rolniczego Odział w Radomiu wspólnie z Departamentem Bezpieczeństwa Hodowli i Produkcji Zwierzęcej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównym Inspektoratem Weterynarii organizuje szkolenie informacyjne dotyczące prowadzenia działalności produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.