Odpowiadając na potrzeby szeroko rozumianego środowiska producentów żywności Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) opracowała wytyczne skierowane do producentów żywności przetworzonej oraz na etapie produkcji pierwotnej w związku z rozprzestrzenianiem się epidemii koronawirusa SARS COV-2. Wytyczne zostały pozytywnie zaopiniowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego.

18 marca br. został podpisany pod Honorowym Patronatem Prezydenta RP oraz opublikowany na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Kodeks Etyki Żywnościowej zawierający szereg zasad, których wspólnym celem jest, aby łańcuch „od pola do stołu” był  łańcuchem uczciwym.

„Wyrażamy przekonanie, że stosowanie zasad etycznych zawartych w niniejszym dokumencie przez uczestników łańcucha żywnościowego zapewni zaufanie konsumentów oraz wpłynie na utrzymanie wysokiej jakości i renomy polskiej żywności na rynku krajowym i rynkach światowych.” - czytamy we wstępie do Kodeksu.

 

Suwerenność Żywnościowa (Food Sovereignty)

Suwerenność żywnościowa to prawo ludzi do decydowania o ich własnej żywności, rolnictwie, hodowli zwierząt, rybołówstwie i systemach zarządzania nimi. To prawo narodów i krajów, wspólnot i społeczności lokalnych do określania własnej polityki rolnej i żywnościowej. Jest to prawo do samostanowienia, samodzielnego wyboru sposobów produkowania i konsumowania żywności, bez oddawania decyzji mechanizmom wolnego rynku oraz międzynarodowym korporacjom operującym na rynku rolnym i żywnościowym. Suwerenność żywnościowa mówi o zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego w oparciu o lokalne systemy produkcji i dystrybucji, w których żywność postrzega się przede wszystkim jako źródło wyżywienia ludzi, a dopiero potem jako przedmiot wymiany.

Od dnia 18 lutego 2020 roku wchodzi w życie nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej położonych na terenie gospodarstw (zwane „rzeźniami rolniczymi”), które wprowadza ułatwienia w zakresie przepisów weterynaryjnych odnoszących się do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

kowrDo dnia 27 stycznia 2020 r. trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałania 3.2. „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.