- Szczegóły
W dniach 19 czerwca – 17 sierpnia odbędzie się 7. nabór wniosków w ramach działania „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” finansowanego z budżetu PROW 2014-2020. Wnioski będą przyjmowały oddziały regionalne ARiMR. Uznana przez ARiMR grupa producentów rolnych lub organizacja producentów może otrzymać nawet 100 tys. euro rocznie.
Czytaj więcej: Wsparcie grup producentów rolnych i organizacji producentów
- Szczegóły
Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.
- Szczegóły
Podpiwek kujawski to kolejny polski produkt, którego nazwa została objęta ochroną w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych.
- Szczegóły
Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza wszystkich miłośników gotowania do udziału w konkursie „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję”. Wystarczy stworzyć własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, przesłać przepis i zdjęcie.
- Szczegóły
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie powołał do istnienia Poradnik Antykryzysowy dla obszarów wiejskich, w którym publikowane są wyselekcjonowane informacje o aktualnych ułatwieniach prawnych, instrumentach wsparcia, inicjatywach pomocowych i innych środkach łagodzących skutki epidemii dla gospodarki wiejskiej i wiejskich gospodarstw domowych. W poradniku znajdują się między innymi informacje dotyczące zagadnień rynku rolno-spożywczego.
Czytaj więcej: Poradnik antykryzysowy dla obszarów wiejskich