W dniach 19 czerwca – 17 sierpnia odbędzie się 7. nabór wniosków w ramach działania „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” finansowanego z budżetu PROW 2014-2020. Wnioski będą przyjmowały oddziały regionalne ARiMR. Uznana przez ARiMR grupa producentów rolnych lub organizacja producentów może otrzymać nawet 100 tys. euro rocznie.

Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.

Podpiwek kujawski to kolejny polski produkt, którego nazwa została objęta ochroną w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych.

Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza wszystkich miłośników gotowania do udziału w konkursie  „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję”. Wystarczy stworzyć własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, przesłać przepis i zdjęcie.

 

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie powołał do istnienia Poradnik Antykryzysowy dla obszarów wiejskich, w którym publikowane są wyselekcjonowane informacje o aktualnych ułatwieniach prawnych, instrumentach wsparcia, inicjatywach pomocowych i innych środkach łagodzących skutki  epidemii dla gospodarki wiejskiej i wiejskich gospodarstw domowych. W poradniku znajdują się między innymi informacje dotyczące zagadnień rynku rolno-spożywczego.