- Szczegóły
W świetle rozporządzenia 2019/1381 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym (…), zmieniającego m.in. rozporządzenie 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r., począwszy od 1 lipca 2022 r. w skład Zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), poza reprezentantami Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego będą wchodzili:
- Szczegóły
Zachęcamy do lektury nowego numeru biuletynu przygotowanego przez pracowników IJHARS. W drugim numerze prezentowane są dane z 2020 roku dotyczące rolnictwa ekologicznego w Polsce, a także zarejestrowanych produktów tradycyjnych i regionalnych.
- Szczegóły
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zaprasza na szkolenie pt. Uprawa ziół i zbiór ziół ze stanu naturalnego. Szkolenie odbędzie się w dniach: 4-5 sierpnia 2021 roku w CDR w Brwinowie, ul. Pszczelińska 99. Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników szkolenia z podstawami uprawy wybranych gatunków roślin zielarskich, a także nabycie umiejętności z zakresu rozpoznawania czasu i sposobu zbioru ziół w ich naturalnym środowisku. W ramach szkolenia odbędą się całodniowe warsztaty, na których uczestnicy zapoznają się z możliwością wykorzystania ziół w kuchni.
- Szczegóły
Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. zaprasza producentów rolnych, rolników, hodowców, ogrodników, pszczelarzy oraz sadowników do uczestnictwa w bezpłatnym szkoleniu o tematyce: „Sprzedaż bezpośrednia własnych produktów” w ramach Operacja pn. „Sprzedaż własnych produktów – szansa dla rolnictwa” w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest przekazanie rolnikom z województwa małopolskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego wiedzy na temat możliwości oraz zasad sprzedaży swoich produktów odbiorcom detalicznym i hurtowym oraz zachęcenie ich do tego typu aktywności.
Czytaj więcej: „Sprzedaż bezpośrednia własnych produktów" - bezpłatne szkolenie
- Szczegóły
Klub Zakupowy „Koszyk Lisiecki” to przykład formy organizacyjnej krótkich łańcuchów dostaw - system skrzynek/koszyków sprzedażowych oparty na zbiorowej sprzedaży lokalnej żywności. System łączy z jednej strony grupę lokalnych rolników i małych przetwórców, a z drugiej grupę konsumentów. Bardzo ważna jest tu rola organizatora, który kojarzy jednych z drugimi – najczęściej wykorzystując narzędzia informatyczne oraz inne działania edukacyjne. Podstawowa idea takiego systemu to budowa stałej grupy współpracujących ze sobą producentów i konsumentów, gdzie liczą się relacje osobiste.