Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych wędzarni, umożliwiających wędzenie produktów mięsnych systemem tradycyjnym, z zachowaniem bezpieczeństwa zdrowotnego produktu i najwyższej jakości wędzonek. Organizatorem konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkurs ma na celu między innymi popierania produkcji i sprzedaży rodzimych produktów mięsnych.

W Konkursie nagrodzone zostaną najlepsze wędzarnie „tradycyjne” w Polsce. Badania i ocenę wędlin przeprowadzi jednostka naukowo badawcza. W ramach Konkursu ocenione zostaną kiełbasa cienka i szynka. Uczestnikami konkursu mogą być zarejestrowane podmioty, które wykorzystują w produkcji wędzarnie, umożliwiające wędzenie systemem tradycyjnym.

Zgłoszenia do udziału w konkursie można składać do 18 września 2020 roku. Zgłoszenie  powinno zawierać projekt wędzarni lub szkic / schemat, fotografie, opis z wymiarami i technologią procesu wędzenia, oraz inne materiały, uzasadniające zgłoszenie wędzarni do konkursu. Wraz ze zgłoszeniem należy dostarczyć zaakceptowaną i podpisaną klauzulę RODO. Zgłaszający obowiązany jest również do zapoznania się z treścią regulaminu konkursu.

Laureaci Konkursu otrzymają nagrody, dyplomy i wyróżnienia. Organizatorzy przewidują upowszechnianie informacji o wynikach konkursu poprzez strony internetowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego.

Więcej informacji o konkursie TUTAJ

Szczegółowych informacji na temat organizacji Konkursu udziela Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu; tel. 48 365 69 00 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Do pobrania:

Formularz zgłoszeniowy

Regulamin konkursu

 

Źródło: www.cdr.gov.pl