Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie organizuje szkolenie internetowe pn. Produkcja żywności w zagrodzie edukacyjnej” w terminie od 04.09 – 29.09.2017 r. w oparciu o platformę e-learningową cdrkursy.edu.pl oraz tematyczne materiały szkoleniowe udostępnione na platformie wyłącznie zalogowanym uczestnikom.

Szkolenie skierowane jest do doradców zatrudnionych w ośrodkach doradztwa rolniczego oraz pracowników izb rolniczych. Celem ogólnym szkolenia jest przekazanie wiedzy z zakresu uwarunkowań produkcji żywności w gospodarstwie rolnym, w tym w zagrodzie edukacyjnej. Program obejmuje zagadnienia związane z bezpieczeństwem wytwarzania żywności i jej wprowadzaniem do obrotu, w tym żywieniem turystów w gospodarstwach agroturystycznych oraz sprzedażą produktów rolno-spożywczych. Wprowadzenie do tematu stanowią zagadnienia dotyczące funkcjonowania zagród edukacyjnych w Polsce oraz przepisów prawnych związanych z prowadzeniem działalności edukacyjnej gospodarstw rolnych.

Środki spożywcze wprowadzane do obrotu muszą być oznakowane zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach unijnych i krajowych, tj.:

  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych,
  • Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni zapraszają do wzięcia udziału w VI edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współudziale Ministerstwa Rozwoju, Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Głównego Inspektoratu Weterynarii opracowało materiał zawierający odpowiedzi na pytania dotyczące prowadzenia działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego zgłoszone przez doradców jednostek doradztwa rolniczego oraz Centrum Doradztwa Rolniczego. Poniżej zamieszamy materiał.

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie organizuje szkolenie internetowe pn. „Produkty w systemach jakości żywności - wsparcie w PROW 2014-2020 i funkcjonowanie w rolniczym handlu detalicznym” w terminie od 12.04 – 12.06.2017 r. w oparciu o platformę e-learningową cdrkursy.edu.pl oraz tematyczne materiały szkoleniowe udostępnione na platformie wyłącznie zalogowanym uczestnikom.