30 czerwca 2020 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 1149). Celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania oprócz informacji słownej o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego również informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę tego państwa pochodzenia.

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu zaprasza na konferencje – webinarium pn. „Krótkie łańcuchy dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego – doświadczenia producentów i oczekiwania konsumentów” realizowane w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021. Celem realizowanych konferencji jest przekazanie wiedzy w zakresie produkcji i sprzedaży produktów żywnościowych z gospodarstwa w warunkach podwyższonego ryzyka wystąpienia zagrożeń i wobec zmian w postawach i zachowaniach konsumentów.

Poradniki dla rolników zamierzających prowadzić ubój na użytek własny w gospodarstwie oraz rzeźnie rolnicze opracowane w Głównym Inspektoracie Weterynarii - informacja wg stanu prawnego na dzień 25.06.2020

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polska Organizacja Turystyczna podpisali list intencyjny w sprawie współpracy branży turystycznej z lokalnymi producentami żywności, w ramach akcji "Polska Smakuje w turystyce". Przy podpisywaniu listu obecni byli minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski oraz sekretarz stanu w ministerstwie rozwoju Andrzej Gut-Mostowy.

Od dnia 1 lipca 2020 r. nadzorem nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zajmie się jedna instytucja – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. IJHARS przejmie zadania Inspekcji Handlowej w zakresie kontroli artykułów żywnościowych i zajmie się kompleksowo kontrolą jakości żywności w obrocie i handlu.