Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wojewódzkimi Ośrodkami Doradztwa Rolniczego serdecznie zapraszają rolników ekologicznych z całego kraju do udziału w XVII OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE NA NAJLEPSZE GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE W 2024 ROKU.

W najbliższą niedzielę, 26 maja 2024 r. w godzinach 11:00–18:00 na terenie Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, ul. Puławska 266 po raz kolejny odbędzie się Piknik „Poznaj Dobrą Żywność”. Wystawcy z całego kraju zaprezentują produkty wysokiej jakości wyróżnione znakami jakości w tym znakiem Poznaj Dobrą Żywność, uczestniczące w systemach jakości żywności,  produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz ze znakiem PRODUKT POLSKI.

Nazwa „Wędzone jabłko sechlońskie” została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG). Produkt dołączył do drugiej zarejestrowanej w 2010 r. nazwy - suska sechlońska (ChOG) związanych z regionem Sechny - położonej w wąskiej dolinie Sechlańskiego Potoku niewielkiej wsi w województwie małopolskim. Tym samym Polska posiada już 47 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanym jako ChNP, ChOG lub GTS.

15.03.2024 r. Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany dwóch rozporządzeń związanych z Zielonym Ładem. Zmiany należy ocenić pozytywnie, gdyż usuwają i znacznie upraszczają, zgodnie z oczekiwaniami rolników, elementy Zielonego Ładu – powiedział minister Czesław Siekierski po zapoznaniu się z opublikowanymi dokumentami. Komisja Europejska proponuje w szczególności: zniesienie ugorowania 4% gruntów ornych, wybór między dywersyfikacją a zmianowaniem, uproszczenia dotyczące okrywy glebowej, zmiany w zakresie sankcji związanych z warunkowością.

Festiwal „Polska Od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie przygotowane aby szerzyć dziedzictwo kulinarne, promować zdrowy styl życia, ekologię oraz polską kulturę i tradycję. Festiwal wspiera lokalne społeczności, promuje polskie produkty oraz wymianę międzypokoleniowej wiedzy. Polska Od Kuchni zwraca uwagę na Koła Gospodyń Wiejskich, które są wizytówką każdego regionu. Reprezentują one swoje talenty oraz opowiadają o obszarach swojej działalności.