Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu przedstawia ofertę szkoleniową w zakresie przetwórstwa mięsnego, owocowo-warzywnego i mleczarskiego. Oferta skierowana jest głównie do rolników prowadzących lub planujących prowadzenie przetwórstwa w ramach sprzedaży bezpośredniej, MLO lub Rolniczego Handlu Detalicznego oraz do przetwórców. W ramach jedno dniowych szkoleń z wybranej tematyki, proponujemy 3,5 godziny zajęć teoretycznych i 2 godziny zajęć warsztatowych (surowce do przeprowadzenia warsztatów w kosztach).

Zakres tematyczny obejmuje:

 

1. Przetwórstwo mięsne;
-    Możliwości sprzedaży mięsa i jego przetworów z gospodarstw rolnych i ich znakowanie,
-    Przetwórstwo surowców ekologiczne w gospodarstwie rolnym,
-    Przydatność przetwórcza poszczególnych wyrębów mięsa wieprzowego,
-    Peklowanie surowców mięsnych a bezpieczeństwo żywności,
-    Jakość kiełbas w zależności od różnych metod wędzenia,
-    Produkcja wędzonek,
-    Zajęcia warsztatowe - produkcja białej kiełbasy.

 

2. Przetwórstwo owocowo - warzywne
-    Możliwości sprzedaży owoców i warzyw oraz ich przetworów z gospodarstw rolnych i ich znakowanie,
-    Przetwórstwo surowców ekologiczne w gospodarstwie rolnym,
-    Wymagania jakościowe w stosunku do owoców i warzyw przeznaczonych do produkcji soków,
-    Soki naturalne, soki odtworzone, nektary, napoje - definicje,
-    Technologia produkcji soków naturalnie mętnych, pasteryzowanych,
-    Zajęcia warsztatowe - produkcja soku jabłkowego.

 

3. Przetwórstwo mleka
-    Możliwości sprzedaży mleka i jego przetworów z gospodarstw rolnych i ich znakowanie,
-    Przetwórstwo surowców ekologiczne w gospodarstwie rolnym,
-    Wymagania jakościowe i weterynaryjne surowca,
-    Produkty mleczne: sery, twarogi, jogurty, śmietana, masło,
-    Technologie produkcji różnych typów sera,
-    Zajęcia warsztatowe - produkcja sera podpuszczkowego.

 

4. Przetwórstwo zboża
-    Możliwości sprzedaży zboża i jego przetworów z gospodarstw rolnych i ich znakowanie,
-    Przetwórstwo surowców ekologiczne w gospodarstwie rolnym,
-    Wymagania jakościowe surowca
-    Zajęcia warsztatowe – produkcja mąki

 


Proponowana liczebność grup 20 - 30 osób. Koszt uczestnictwa w szkoleniu wynosi 300 zł brutto na 1 uczestnika. Koszty szkolenia obejmują wykłady, materiały szkoleniowe, serwis kawowy oraz surowce i dodatki niezbędne do przeprowadzenia zajęć warsztatowych. Dodatkowo można zamówić nocleg ze śniadaniem w cenie 145 zł brutto/osobę oraz obiad w dniu szkolenia w cenie 50 zł brutto/osobę.

 


Zajęcia odbywać się będą w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa przy CDR O/Radom (http://cpsz.cdr.gov.pl/), w Radomiu przy ul. Chorzowskiej 16/18.

 

Dla zorganizowanych grup istnieje możliwość rozszerzenia zajęć z wybranej tematyki po indywidualnym uzgodnieniu.

 


Zgłoszenia/rezerwację miejsc należy dokonać wysyłając wypełniony, podpisany i zeskanowany formularz, drogą elektroniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., w tytule podając „Szkolenie przetwórcze”.

 

Informacji w temacie udziela: Andrzej Śliwa tel. 48 365 69 33