15.03.2024 r. Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany dwóch rozporządzeń związanych z Zielonym Ładem. Zmiany należy ocenić pozytywnie, gdyż usuwają i znacznie upraszczają, zgodnie z oczekiwaniami rolników, elementy Zielonego Ładu – powiedział minister Czesław Siekierski po zapoznaniu się z opublikowanymi dokumentami. Komisja Europejska proponuje w szczególności: zniesienie ugorowania 4% gruntów ornych, wybór między dywersyfikacją a zmianowaniem, uproszczenia dotyczące okrywy glebowej, zmiany w zakresie sankcji związanych z warunkowością.

Festiwal „Polska Od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie przygotowane aby szerzyć dziedzictwo kulinarne, promować zdrowy styl życia, ekologię oraz polską kulturę i tradycję. Festiwal wspiera lokalne społeczności, promuje polskie produkty oraz wymianę międzypokoleniowej wiedzy. Polska Od Kuchni zwraca uwagę na Koła Gospodyń Wiejskich, które są wizytówką każdego regionu. Reprezentują one swoje talenty oraz opowiadają o obszarach swojej działalności.

Kto odpowiada za kody kreskowe? GS1 to międzynarodowa organizacja zajmująca się zarządzaniem systemem znakowania produktów kodami kreskowymi. Chcąc używać kodów kreskowych na produktach, trzeba się zarejestrować w oddziale GS1 wyznaczonym na dany kraj.

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu przedstawia ofertę szkoleniową w zakresie przetwórstwa mięsnego, owocowo-warzywnego i mleczarskiego. Oferta skierowana jest głównie do rolników prowadzących lub planujących prowadzenie przetwórstwa w ramach sprzedaży bezpośredniej, MLO lub Rolniczego Handlu Detalicznego oraz do przetwórców. W ramach jedno dniowych szkoleń z wybranej tematyki, proponujemy 3,5 godziny zajęć teoretycznych i 2 godziny zajęć warsztatowych (surowce do przeprowadzenia warsztatów w kosztach).

Do 5 lutego 2024 r. można się ubiegać się o wsparcie na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej. Dotychczas złożono 640 wniosków o pomoc w wysokości ponad 237 mln zł. Dofinansowanie pochodzi z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.