„Rzeźnie rolnicze - Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu rzeźni rolniczej”  oraz "Ubój na użytek własny w gospodarstwie - Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny" – obie publikacje zostały opracowane w formie elektronicznej przez Główny Inspektorat Weterynarii i   mają na celu ułatwić proces uruchamiania rzeźni rolniczej na terenie gospodarstw rolnych, a także przybliżyć wymagania weterynaryjne i zakres obowiązków dla osób chcących dokonywać uboju zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny.

Zapraszamy do obejrzenia filmów, które powstały w ramach projektuJak rozpocząć rolniczy handel detaliczny (RHD)?”, którego partnerem wiodącym jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

Od 26 października 2020 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, czyli na tzw. małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny. Nabór wniosków został wydłużony o miesiąc i trwa do dnia 24 grudnia 2020 r.

30 września 2020 r. wchodzą w życie przepisy nakładające obowiązek prezentowana (na etapie sprzedaży detalicznej) flagi kraju pochodzenia w odniesieniu do nieopakowanego mięsa.

Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Każdy rolnik może się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na polecenie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego.