- Szczegóły
Dla Polski jabłko to szczególny owoc i powód do dumy. Jesteśmy największym producentem jabłek w Europie i czwartym na świecie, a ich smak i jakość doceniają zagraniczni odbiorcy. Dlatego właśnie jabłko jest oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.
Czytaj więcej: Jabłko: duma polskiego sadownictwa i oficjalny owoc prezydencji
- Szczegóły
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ 2021-2027) to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oferujący pomoc żywnościową w formie paczek lub posiłków dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.
- Szczegóły
Do 30 stycznia 2025 r. można się starać o pomoc na „Tworzenie i rozwój organizacji producentów i grup producentów rolnych”. Dofinansowanie pochodzi z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Wnioski są przyjmowane wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Czytaj więcej: Tworzenie i rozwój organizacji producentów i grup producentów rolnych
- Szczegóły
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
Czytaj więcej: Znakowanie owoców i warzyw - nowe przepisy dla handlowców.
- Szczegóły
Film Przykłady dobrych praktyk produkcyjnych w gospodarstwach ekologicznych w 2024 roku przedstawia kluczowe zasady i metody stosowane przez rolników ekologicznych. Film został zrealizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach operacji własnej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2024-2025, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Czytaj więcej: Przykłady dobrych praktyk produkcyjnych w gospodarstwach ekologicznych