„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl programów audiowizualnych, których celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.
Zwiastun Nowoczesne tradycje kulinarne
Cykl obejmuje 10 odcinków:
1. Regionalne zróżnicowanie produktów i potraw
3. Tradycyjne rasy zwierząt hodowlanych
4. Tradycyjne potrawy i przetwory roślinne
5. Tradycyjne potrawy i przetwory pochodzenia zwierzęcego
8. Tradycje roku obrzędowego – wiosna/lato
9. Tradycje roku obrzędowego – jesień/zima
10. Certyfikacja i oznakowanie produktów tradycyjnych i regionalnych
Programy zostały opracowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w zakresie operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” dofinasowanej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021.