Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej, gastronomicznej i handlowej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP. Wszyscy zainteresowani mogą znaleźć i bezpłatnie pobrać polską wersję tego dokumentu na stronie internetowej IJHARS.
Obchodząca w tym roku swoje 20-lecie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pełni wiele ważnych funkcji, zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym. Jedną z nich jest sprawowana przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rola Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych / Światowej Organizacji Zdrowia) dla Polski. Komisja ta, działająca nieprzerwanie już od 60 lat, opracowuje i aktualizuje międzynarodowe normy, wytyczne i kodeksy dobrych praktyk, zwane potocznie Kodeksem Żywnościowym, które wyznaczają standardy bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia na całym świecie, w tym także w Unii Europejskiej i w Polsce.
Jednym ze sztandarowych dokumentów opracowywanych i systematycznie rewidowanych, w ślad za postępem wiedzy naukowej, przez Komisję Kodeksu Żywnościowego jest właśnie wspomniane wcześniej opracowanie pt. „Ogólne zasady higieny żywności” (ang. General Principles of Food Hygiene) zawierające m.in. rozdział dotyczący słynnego systemu HACCP (czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).
Pełną wersję dokumentu znaleźć można pod linkiem: https://www.gov.pl/web/ijhars/ogolne-zasady-higieny-zywnosci-haccp-wersja-polska
Źródło i więcej informacji https://www.gov.pl/web/ijhars/