Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej, gastronomicznej i handlowej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP. Wszyscy zainteresowani mogą znaleźć i bezpłatnie pobrać polską wersję tego dokumentu na stronie internetowej IJHARS.
Jednym ze sztandarowych dokumentów opracowywanych i systematycznie rewidowanych, w ślad za postępem wiedzy naukowej, przez Komisję Kodeksu Żywnościowego jest właśnie wspomniane wcześniej opracowanie pt. „Ogólne zasady higieny żywności” (ang. General Principles of Food Hygiene) zawierające m.in. rozdział dotyczący słynnego systemu HACCP (czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).
Pełną wersję dokumentu znaleźć można pod linkiem: https://www.gov.pl/web/ijhars/ogolne-zasady-higieny-zywnosci-haccp-wersja-polska
Źródło i więcej informacji https://www.gov.pl/web/ijhars/