Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej. Przy czym, za tradycyjne uważa się metody produkcji wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Lista Produktów Tradycyjnych ma na celu rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami i prowadzona jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W lutym br. na listę wpisane zostały kolejne produkty.

Buza / boza, woj. podlaskie

Buza jest to napój z kaszy jaglanej, z dodatkiem rodzynek, cytryny i cukru. Buza delikatnie buzuje zarówno w butelkach, jak i podczas konsumpcji na skutek dodatku drożdży, stąd zapewne jej rodzima nazwa. Buza przybyła do Polski z Bałkanów, ale wpisała się całkowicie w wielokulturowość historii Białegostoku. Buza wyśmienicie smakuje podana, zgodnie z tradycją, z kawałkiem chałwy. Białostocka buza otrzymała I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w 2017 roku.

Pierogi perkowickie, woj. lubelskie

Pierogi posiadają wielowiekową tradycję. Ich rodzaj zależy od regionu, szczególnie jeśli chodzi o nadzienie. Wykonywane są z produktów dostępnych w gospodarstwie rolnym i przydomowym ogródku. Nazwa „pierogi perkowickie” wywodzi się od miejscowości, w której są wytwarzane od wielu pokoleń. Pierogi sporządza się z mąki, jajka, wody i szczypty soli. W skład farszu wchodzi słodka kapusta, ser biały, podsmażony z cebulą boczek, sól, pieprz, a czasami ugotowane na twardo i posiekane jajko. Metoda przygotowywania pierogów nie uległa zmianom i tak samo jak nie uległ zmianom przepis na nie. Obecnie pierogi perkowickie wykonywane są w Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach.

Kozienicki ogórek kiszony, woj. mazowieckie

Uprawa ogórków na Powiślu Kozienickim to tradycja wielopokoleniowa. Najwięcej ogórków uprawiano na ziemiach w lewej części starorzecza Wisły. Tradycja kiszenia ogórków przetrwała do dzisiaj, proces kiszenia ogórków, technologia i receptura nie uległy zmianie. Gwarancją specyficznego smaku i aromatu kiszonych ogórków kozienickich jest unikalna receptura, która oparta jest głównie na zastosowaniu odpowiednich przypraw i dodatków. Jego niepowtarzalne walory smakowe, wynikają z doskonałych warunków klimatycznych (starorzecze Wisły) oraz zachowanie starych, rodzinnych receptur i tradycyjnych metod produkcji. Obecnie plantacje ogórków zajmują ok. 400 ha na gruntach około 500 gospodarstw. Od 2002 roku w Piotrkowicach, gdzie znajduje się centrum upraw ogórka organizowane są „Dni Ogórka – Powiśle 2002”.

 

Źródło i więcej informacji www.minrol.gov.pl