Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 pn. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności z gospodarstw rolnych” zakończyło realizację kolejnych dwóch projektów: opracowanie publikacji oraz czterech filmów informacyjnych dotyczących uruchamiania małego przetwórstwa żywności.
Opracowanie pt. „Krótkie łańcuchy dostaw – forma rozwoju lokalnych producentów żywności” zawiera informacje obejmujące zagadnienia:
- idei tworzenia i szans rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności,
- regulacje dotyczące produkcji i sprzedaży żywności z gospodarstw rolnych,
- przykłady innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie mięsa możliwych do wdrożenia przez małe zakłady przetwórcze
- wymagania w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w małych zakładach,
- zasady opodatkowania prowadzenia działalności produkcji i sprzedaży żywności przez producenta rolnego.
Filmy przedstawiają możliwości produkcji żywności przez producentów rolnych w ramach różnych rozwiązań formalnych tj. w ramach działalności rolniczego handlu detalicznego oraz działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej.
Zakres tematyczny filmów obejmuje niżej wymienione rodzaje działalności:
- przetwórstwo mięsa w małym zakładzie,
- przetwórstwo mleka w małym zakładzie,
- przetwórstwo owocowo-warzywne w małym zakładzie,
- rolniczy handel detaliczny- zasady i przykłady działalności.
więcej informacji www.ksow.pl