Podpiwek kujawski to kolejny polski produkt, którego nazwa została objęta ochroną w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych.
W tej sprawie 12 maja 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/635 z dnia
12 maja 2020 r. rejestrujące nazwę „Podpiwek kujawski” (ChOG). Chronione Oznaczenie Geograficzne podkreśla związek produktu z konkretnym obszarem geograficznym, któremu zawdzięcza on szczególną jakość lub renomę.
„Podpiwek kujawski” to gazowany, fermentowany, słodzony, bezalkoholowy napój zbożowy o ciemnobrązowej barwie, którego głównymi składnikami są: prażone ziarna jęczmienia i zmielony korzeń cykorii oraz chmiel aromatyczny. „Podpiwek kujawski” jest wprowadzany do obrotu w dwóch formach: gotowego napoju gazowanego oraz mieszanki suszu służącej do przygotowywania napoju w warunkach domowych.
„Podpiwek kujawski” nie zawiera konserwantów chemicznych, dodatków aromatycznych ani barwników .
Produkt jest wytwarzany na obszarze województwa kujawsko-pomorskiego w granicach administracyjnych.
Obecnie Polska ma 43 produkty wpisane do rejestrów unijnych systemów chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChNP, ChOG) oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
Zobacz wniosek o rejestrację nazwy „Podpiwek kujawski” tutaj
Informacje na temat wszystkich dotychczas zarejestrowanych produktów można znaleźć tutaj:
Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo