Nowe przyjęte przepisy krajowe !
PROJEKTY REGULACJE WSPÓLNOTOWE Podstawowym aktem prawa żywnościowego na poziomie Unii Europejskiej jest § Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Powyższe rozporządzenie jest podstawą obowiązującego od dnia 1 stycznia 2006 r. we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej jednolitych przepisów żywnościowych – tworzących tzw. „Pakiet Higiena”, który obejmuje cztery niżej wymienione rozporządzenia ustanawiające zasady higieny środków spożywczych, a także zasady postępowania właściwych władz nadzorujących operatorów sektora spożywczego, tj.: § Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych; § Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego; § Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi; § Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. REGULACJE KRAJOWE § Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia z póź. zm. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225).
§ Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego póź. zm. (tekst ujednolicony: Dz. U. 2006 nr 17 poz. 127).
§ Rozporządzenie Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38).
§ Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. 2010 Nr 113, poz. 753).
§ Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. 2007 r., Nr 112, poz. 774).
§ Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
§ Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. 2007 nr 106 poz. 730 ). Przepisy podatkowe § Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej z póź. zm. § Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług z póź. zm. § Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych z póź zm.
|