FORMY SPRZEDAŻY |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisał: Administrator | |
09.05.2012. | |
W oparciu o przepisy UE i ustawy krajowe wydano w Polsce rozporządzenia wykonawcze, które umożliwiają małym zakładom produkującym na niewielką skalę produkcję i handel w ramach tzw. działalności marginalnej, ograniczonej i lokalnej produktami pochodzenia zwierzęcego, natomiast rolnikom sprzedaż bezpośrednią artykułów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Sprzedaż na niewielką skalę produktów rolno-spożywczych może odbywać się w ramach: 1. Sprzedaży bezpośredniej 2. Sprzedaży marginalnej, ograniczonej i lokalnej
przy sprzedaży produktów inne niż zwierzęce
Warunkiem rozpoczęcia sprzedaży jest spełnianie określonych wymogów weterynaryjnych, sanitarno-higienicznych, prawa gospodarczego i podatkowego. Ich przestrzeganie należy rozpatrywać w zależności od rodzaju produkowanej żywności od zakresu i skali produkcji i dystrybucji. Jedną z istotniejszych kwestii wprowadzoną przez aktualnie obowiązujące prawodawstwo jest obowiązek rejestracji zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność.
Wniosek o wpis do rejestru składa się do:
Należy również pamiętać, że produkcja i sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego w formie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej oraz sprzedaży bezpośredniej wymaga uprzedniego zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu u właściwego powiatowego lekarza weterynarii.
|
|
Zmieniony ( 07.02.2013. ) |