Kiełbasa piaszczańska (ChOG) jest 40 polskim produktem, którego nazwa i metoda produkcji została objęta ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChNP, ChOG).

„Kiełbasa piaszczańska” to kiełbasa z mięsa wieprzowego, peklowana na półmokro marynatą z wywaru ziołowego i soli kamiennej, grubo rozdrobniona o ścisłej konsystencji, w osłonce białkowej. W przekroju widoczne większe kawałki mięsa, wokół których zauważalny jest jaśniejszy farsz. Smak i zapach kiełbasy jest charakterystyczny dla ziół wchodzących w skład marynaty oraz wędzenia, wyraźnie wyczuwalny jest posmak jałowca.

Specyfika „kiełbasy piaszczańskiej” opiera się na szczególnych cechach jakościowych oraz renomie produktu. Kiełbasa ta może być wytwarzana wyłącznie na terenie gmin w województwie małopolskim: Wieliczka i Świątniki Górne oraz miasta Kraków. Nazwa „kiełbasy piaszczańskiej” pochodzi od miejsca jej wytwarzania – Piasków Wielkich, dawnej podkrakowskiej wsi, która od 1940 r. znajduje się w granicach administracyjnych miasta Krakowa. Ta i okoliczne miejscowości zasłynęły produkcją mięsa i wędlin, a w szczególności wyróżniającej się kiełbasy, którą przez wieki dostarczano do Krakowa, w tym na stół królewski na Wawelu

Streszczenie wniosku rejestrującego produkt

Zdjęcie pobrane ze strony www.minrol.gov.pl